Ik mocht het nog niet meteen rondschreeuwen op Twitter en Facebook, zo sprak mijn uitgever streng, maar ik mocht wel alvast een klein vreugdedansje doen in besloten kring. Ik was, zo liet ze mij via de mail weten, genomineerd voor de publieksprijs ‘Beste sportboek 2011’. Het toonaangevende NUsport had 10 boeken geselecteerd en daar zitten heuse meesterwerken bij. Schoon genoeg van Thomas Dekker en het prachtige boek van o.a. Peter Ouwerkerk over Joop Zoetemelk. De Lance Factor van Mart Smeets uiteraard en ook Hugo Borst met Kappen. En dus ook: Ga toch fietsen!

Na mijn vreugdedansje in besloten kring zag ik al snel dat de lijst op internet circuleerde. Dit was voor mij het signaal om direct keihard toe te slaan. Gek genoeg moest ik denken aan de eerste bombardementen op Baghdad. Die zouden er komen en ineens, om twee uur ’s nachts, waren ze er ineens al!

Ik heb op Twitter en Facebook geschreeuwd dat ik genomineerd was en dat iedereen nu kon stemmen. Ik wist dat dit respons zou opleveren. Ik heb namelijk fans. Ja, ik heb fans. Mensen die mijn boek gelezen hebben en daar zo dolenthousiast over zijn, dat ze regelmatig vrienden en kennissen ermee lastig vallen en elk bericht dat ik over mijn boek op de socale media zet, hartstochtelijk doorsturen naar hun vrienden en kennissen. Die fans herkennen zich zo in mijn boek dat ze Ga toch fietsen! als hún boek zijn gaan beschouwen. Ik ben ook één van hen. Mijn lezers en ik, wij zijn één.

Een half uur nadat ik had bericht dat ik genomineerd was, hadden mijn lezers (fans!) het al naar meer dan 16.000 mensen geretweet, zoals dat op Twitter heet. Op Facebook was het gelike ook niet van de lucht. Het zal me toch gebeuren, dat ik op 7 mei te horen krijg dat ik volgens het Nederlandse publiek het best sportboek van 2011 heb geschreven. Dan draag ik die prijs op aan mijn lezers, aan al mijn fans – om Koos Alberts te citeren – aan al mijn vrienden en vriendinnen op Twitter en Facebook,  met wie ik zo’n bijzondere band heb. En o ja, heb je nog niet gestemd? Dat kan hier!

 http://www.nusport.nl/nusportboek/index.html