Niet meer zuipen in het schuurtje

boeken | 06 mei 2011 | Peter van Lonkhuyzen |

 

Thomas Braun overwon zijn slechte gewoontes door zich op een berg in Italië te focussen. Het leverde het ultieme zelfoverwinningsboek op.

Titel: Ga toch fietsen! Auteur: Thomas Braun Uitgever: Nieuw Amsterdam Pagina’s: 189 pagina’s

Zelfhulpboeken

Ga toch fietsen!’ is een boek over zelfoverwinning, over hoe Thomas Braun zichzelf aan zijn haren uit dit moeras trok. De afgelopen jaren zijn er veel boeken over zelfhulp verschenen en er zullen ongetwijfeld nog vele volgen. Meestal hebben de zelfoverwinningsboeken titels zoals ‘Doe het nu!’ of ‘Je kunt het!’, en staan ze vol abstracte wijsheden over je intenties uitspreken en je successen vieren. Het boek van Braun (in het verleden redacteur bij Management Team) is oneindig veel leuker én inspirerender dan die theorieboeken, om de eenvoudige reden dat het uit het leven gegrepen is.

De Stelvio

Braun drinkt niet alleen teveel, zijn gezondheid is op een dieptepunt en zijn huwelijk idem dito. In zijn zoveelste vlaag van goede intenties stuit hij op een wielerclub. Vanaf dat moment wordt zijn leven beheerst door een berg in Italië. Met zijn wielercompanen heeft hij zijn zinnen gezet op het beklimmen van de Stelvio, een van de zwaarste beproevingen van de wielersport. Hij heeft een half jaar de tijd om conditie op te bouwen, en flink wat kilo’s kwijt te raken…

Schaamte en karakterzwakte

Braun begint zijn lichaam op de proef te stellen. Tegelijk heeft hij de nodige angsten te overwinnen. Met soms bijna pijnlijke eerlijkheid (en gelukkig in een erg grappige stijl) beschrijft hij het proces. Hoe hij voordat hij begon haast geminacht werd door zijn eigen vrouw. Welke bergen van zelftwijfel hij moest overwinnen. Hoe hij bijna terugviel. Alle elementen van de zelfhulpboeken zijn terug te vinden in ‘Ga toch fietsen!’, maar dan met de details die de werkelijkheid daarbij aandraagt: de schaamte en pijn, de karakterzwakte, de momenten dat de handdoek in de ring wordt gegooid. Maar ook de overwinningen, de nieuwe vriendschappen, de trots.

Na het lezen van ‘Ga toch fietsen!’ krijg je meteen zin om jezelf uit te dagen. Dát hebben veel andere zelfhulpboeken niet voor elkaar gekregen.