“Ik heb overal een mening over”, zei een van mijn wielervrienden, die in zijn vrije tijd directielid is van een groot IT-bedrijf. “Maar als ik een blog post, en ik lees deze na, dan staat er niet wat ik denk en wat ik vind.” Ik vroeg wat er aan mankeerde. “Hij is niet pakkend, hij beklijft niet. Er zit geen spanning in, geen tempo. De vorm deugt niet. En mijn collega’s vinden ze ronduit saai.”

Hij refereerde aan mijn blogs over Tour for life. “Heerlijke teksten”, zei hij lachend. “Zo beeldend, ongelooflijk. Als ik jouw blogs lees zit ik er middenin. Ik voel wat je beschrijft, zoveel beleving.”

Ik stelde voor dat hij zijn nieuwste blog aan mij zou sturen. Ik gaf hem instructies. Hij mocht maar vijf minuten over zijn stukje doen. “Laat je gevoel spreken, spuug de woorden uit, zorg dat het barst van de tik- en taalfouten, tangconstructies en gooi de tijden gerust door elkaar. Schrijf zoals je aan de bar praat: veel woorden, niet te veel nadenken, een aantal hebben en meer als ik; ik wil geen goedlopende zin zien, alleen maar een goede mening, een vlammend betoog. Gooi de boel bij mij over de schutting en ik maak er een blog van die wél wordt gelezen.”

Zo geschiedde. Zelden zo’n taalkundige warboel gezien. Maar zijn punt was helder. Een uur later stuurde ik hem de door mij herschreven versie toe. Zijn reactie was uitzinnig. “Kijk, zó schrijf je een blog. Mijn collega’s waren wild enthousiast. Ik heb natuurlijk niet gezegd dat jij hem hebt herschreven, blijft onder ons, hè?

Dat beloofde ik. En twee dagen later kreeg ik een persbericht van hem. “Kun jij dat ook wat spannender maken, wat minder advertentie-achtig? Meer als spannend nieuwsitem, zodat de media ons nieuws wel oppakken?” Ik ben de beroerdste niet. Weer was de reactie een dag later juichend. “Wat een mooi intro, zou ik nooit zo bedacht hebben. Weet je wat jij moet doen? Voor veel meer mensen blogs en persberichten schrijven. Het is echt een wereld van verschil.”

Goeie tip. Want ik doe het graag. Niet alleen voor bedrijven, ook voor particuliere bloggers. Ik heb een e-mailadres: thomas@thomasbraun.nl De rest gaat vanzelf. Ieder z’n vak, toch?