FietsPresentatie

Wij lenen een huis. Een bosvilla op de grens van Naarden en Huizen, met een meterslange tuin en aangrenzend een kilometerslang bos. Er is ook een zandvlakte en veel hei. We hoeven er niets voor te betalen, als we maar een beetje fatsoenlijk met de hond omgaan. Chef heet-ie. Doet geen vlieg kwaad. Mijn dochter van zes peutert graag in z’n oor. Doet ‘m niks. Chef is braaf.

Vanmorgen lag Chef aan m’n voeten. De zon scheen al fel op de zijkant van het prachtige huis. We zaten op een bankje, mevrouw Braun en ik. ‘Eigenlijk vind ik dit het fijnste wat er is’, zei ze. ‘Koffie drinken, met z’n tweetjes in de zon.’

Ik knikte. Micky lag nog op bed en werd op haar wenken bediend toen ze vroeg of ze ontbijt op bed mocht. Max lag binnen op de bank met Enzo Knol. Ik had mijn ogen dicht, daar op dat bankje. De zon streelde mijn wangen, ik hield mijn mok met koffie met twee handen vast.

‘Wat heb je gisteren gedaan, eigenlijk?’, vroeg mevrouw Braun.

‘Ik had een presentatie van Fiets op sportcentrum Papendal.’

‘Wat voor een presentatie?’

‘Fiets, waar ik columns voor schrijf, had onderzoek gedaan naar het gedrag van de fanatieke fietsconsument. Welk merk is het populairst? Hoeveel kilometer rijdt hij of zij? Welke voeding wordt het meest gekocht? Hoeveel fietsen heeft hij in de schuur staan? Ik mocht de presentatie van dat onderzoek aan elkaar praten voor een zaaltje met dealers. Mensen van Shimano, Giant, Koga, Polar, Trek en Cube, om er maar een paar te noemen.’

‘Hoe ging het?’

‘Geweldig. Veel interactie. Goeie sfeer. Er werd gelachen. Maar ook serieus gepraat. Na afloop hadden we een borrel. Even napraten. Iedereen was erg enthousiast.’

‘Leuk werk heb jij wel.’

‘Ja, ik klaag niet. Zaterdag mag ik een avond bij de Giro-start presenteren. Mart Smeets is daar de hoofdgast. En volgende week ga ik naar een GGD-afdeling. Mag ik een groep mensen inspireren om meer te bewegen. En later deze maand een onafhankelijke krediet coöperatie. Die organiseren een kick-off en dat mag ik aan elkaar praten.’

‘Fietsen die ook dan?’

‘Schat, het gaat niet altijd over fietsen. Soms gaat het helemaal niet over fietsen. Dan presenteer ik een avond, maakt niet uit wat.’

‘Is dat leuk?’

‘Het leukste dat er is. Jij nog koffie?’

‘Halfje.’

‘Goed, laat jij Chef dan zo uit?’