weegschaal85.0 kilo.

Vanmorgen woog ik 85.0. Dat is een klap in m’n gezicht. Alsof je op je ABN Amro-app kijkt en ziet dat je 1400 euro rood staat. Of iemand tegen je zegt: ben jij eigenlijk al opa?

85.0. Dat is te zwaar. Ooit woog ik 96.4 kilo en dat is veel te zwaar. Maar sinds ik de racefiets heb ontdekt en boeken over mijn belevingen op de fiets schrijf, dat is vanaf december 2008, ben ik goed op gewicht. Sterker nog, vorig jaar, toen ik Alpe d’Huzes ging fietsen, was ik met mijn 78.2 een strakke veertiger. Het voelt voor de man op zekere leeftijd (46) uitermate prettig als ie niet meer paars wordt tijdens het veters strikken. Met weinig lichaamsvet voel je je als man op zekere leeftijd ook een stuk jonger. En frisser en fitter en beter.

Maar het is een gevecht. Vooral in de wintermaanden. Wielrennen is vooral leuk als je het met korte mouwen kan doen. En dat kan al een paar maanden niet meer. En fietsen over asfalt dat bedekt is met boomblaadjes is ronduit gevaarlijk. In de winter is het nat, donker, glad, je fietst gaat naar de ratsmodee van de pekel. Maar wat mij vooral teistert: in de winter heb ik vaak geen zin. Ik wil thuis zitten, voor de open haard, met een boek, een een kop koffie en een lekker koekje… Of twee.

In deze maanden hijs ik me naar de sportschool om te gaan spinnen, maar dat is geen hobby. Sommigen zweren erbij, maar ik ben liever buiten. Maar buiten is het koud, nat, donker. Gelukkig ben ik niet de enige. Ik krijg vaak berichtjes via twitter of whatsapp van andere fietsfanaten die vragen of ik ook zo weinig gedaan heb de afgelopen tijd. Het zijn meestal vrouwen die dit soort berichtjes sturen, mannen geven hun winterslaap niet graag toe.

85.0 dus. Dat moet 80.0 worden. Ik heb nog drie maanden. Dan is het de bedoeling dat ik de Mont Ventoux van drie kanten beklim voor mensen met ALS. Vanaf vandaag ga ik weer keihard trainen, niets meer snoepen en vroeg naar bed. Want als je ergens van afvalt, is het wel goed slapen. Als ik nu beloof dat ik op 7 juni 80.0 weeg, belooft u dan dat u een kleine bijdrage overmaakt voor mijn missie voor ALS? Veel dank! http://deelnemers.tourduals.nl/member/thomasbraun