Hij lijkt een beetje op m’n dochter. Dezelfde witte krulletjes, blauw-groene ogen, een onvoorstelbaar lieve lach. Ook 3, schat ik. Hij heeft badschuim op zijn wangetjes en kin, het is een joch om op te vreten. ‘Hij is dus nu dood’, hoor ik de man naast me op de bank zeggen. Ik kijk in die groen-blauwe ogen van het jongetje op de foto en denk: nee. Dat kan niet. Hij ziet er zo gezond uit. Tranen branden achter me ogen. Ik ben zelf vader. Van een meisje van 3. Dit jongetje mocht niet ouder dan 3 worden. M’n hart slaat er van over.

De man naast me heet Jos van Wamel. Eigenlijk weet ik helemaal niet meer hoe we elkaar kennen. Van facebook geloof ik. Hij deed een vriendschapsverzoek en die heb ik bevestigd. Een paar dagen later belde hij. Of ik niet eens wilde praten over Energy4all. In eerste instantie dacht ik, Energy4all, is dat een nieuwe sportdrank? Nee, Energy4all is een project voor kinderen met een energiestofwisselingziekte. Deze aandoening, zo vertelt Jos me, zorgt ervoor dat kinderen die hieraan lijden vaak nog geen 16 worden. Sommigen zelfs maar 3, zoals Tim, met z’n lieve ogen en witte krulletjes.

Tim staart me aan vanuit het Energy4all magazine. Daarin zie ik dat bekende Nederlanders als Kluun, Saskia Noort, Gerard Ekdom en Frits Wester, Chiel Beelen en Erben Wennemars ook meegedaan hebben aan een actie voor dit goede doel. Jos vraagt of ik ook wat voor ze kan doen. Ik ben vereerd. Ik wil mezelf geen BN’er noemen, maar een BF’er (bekende fietser) ben ik nu toch wel, na het uitkomen van mijn boek. Of ik Johan van der Velde, de de acties ook steunt, wil interviewen op de bijeenkomst Forza4Energy4All van 24 november. Wow. Johan van der Velde. Mijn held. En centraal tijdens deze middag staan de cols de Stelvio, Gavia en Mortirolo, indrukwekkende bergen waar wielerliefhebbers met een groot hart naar hartelust kunnen beklimmen met en voor Energy4all in de eerste week van september. Dat doen ze (en u ook?) voor Tim. Die er dus niet meer is. En voor Iris, en Max, en Marit, Bas en Bram, en Benthe: kinderen die doodmoe zijn geboren en voor wie geen medicijn is. Nog niet.

Kom ook, aanstaande zaterdag. Het is bij Moeke Mooren in Appeltern. Vanaf twee uur. Of kijk even op de site.

Www.energy4all.nl

Of twitter: @doodmoegeboren

Of facebook: stichtingenergy4all.nl

Word in ieder geval vrienden met deze mensen. Bedankt.