“Beste Thomas,

Is het mogelijk om jouw foto met handtekening te krijgen? Ik vond het boek al inspirerend. Maar een handtekening kan ik op de koelkast hangen als herinnering dat ook ik mijn angsten en overgewicht kan overwinnen.”

Was getekend: Remco. Ik zeg niet hoe Remco van zijn achternaam heet, dat blijft onder ons. En natuurlijk krijgt Remco een foto met handtekening.

Toch komt het mij onwerkelijk over. Vroeger was ik fan van Rob Rensenbrink, een prachtige linksbenige voetballer, over wie ik zelfs droomde. Ik heb zijn foto met handtekening. Toen ik 15 was maakte ik het helemaal bont: ik kwam erachter waar hij woonde en vroeg of ik op z’n verjaardag mocht komen. Dat mocht. Nooit vergeet ik het moment waarop hij de deur opende. Ik keek recht in de ogen van God. Rob Rensenbrink is een van de beste voetballers die Nederland gekend heeft, er waren in die tijd nog duizenden jongens (en meisjes) die van hem een foto met handtekening wilden.

En nu wordt mij een foto met handtekening gevraagd. Omdat ik een inspiratiebron ben voor Remco. Ooit dacht ik: je leven is geslaagd als je in ieder geval 1 keer wordt gevraagd getuige te zijn op een huwelijk. Maar ja, als je wordt gevraagd een foto met handtekening te sturen, valt er ook weinig meer te bereiken. Nietwaar, Erben Wennemars?